lördag 3 december 2011

Lasagne med hasselnötspesto, aubergine och portabella

Jag kände att jag var TVUNGEN att dela med mig av det här extremt goda lasagnereceptet som jag hittade i en miljötidning som heter Camino!

– Lasagne med hasselnötspesto, aubergine och portabella
(Kan förvarna er med att detta är ett recept för den tålmodige, som helst inte är allt för hungrig, för det tar i alla fall runt 1 timma att göra! – såklart är det helt värt tiden och mödan;))


2 dl rostade hasselnötter utan skal
1 liter slätbladig persilja, bara bladen
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
500 g (2 burkar) ricottaost
2 små auberginer
4 portabellasvampar
4 vitlöksklyftor
2 satser bechamel, se det seperata receptet
500 g färska lasagneplattor
800 g körsbärstomater
½ citron

Bechamel
25 g smör
2 ½ dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 krm salt





Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen. Vispa mjölet.
Häll på mjölken, en deciliter i taget, och låt såsen tjockna
under omrörning. Salta. Låt bubbla ett par minuter så att
mjölsmaken hinner koka bort.

Sätt ugnen på 200 grader C. Mixa nötter, persilja, ägg,
salt, peppar samt en och en halv burk ricotta till en
slät pesto. Ställ åt sidan. Ansa och tärna svamp och
aubergine fint. Skiva vitlökem tunt. Stek till mjukt mos
i så mycket smör eller olivolja som situationen kräver.
Salta och peppra. Gör bechamel enligt receptet och red
den färdiga såsen med resterande ricotta. Bred ut ett tunt
lager pesto i botten på en ugnssäker form och täck med
ett lager lasagneplattor. Bred ut ett lager auberginemos
ovanpå och täck med ett tunt lager bechamel.Upprepa
tills all fyllning och alla lasagneplattor gått åt. Toppa med
skivade körsbärstomater. Pressa övercitronen, strö på
några nypor flingsalt och ringla över lite, lite olivolja.
Låt gå klart i ugnen, cirka 45 minuter.

Recept: Av Lotta Lundgren, publicerat i Caminomagasin, nr 22 2011, April - Maj

// Elise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar